Skip to content

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat uit een basis deel (2 jaar) die je bij een van de samenwerkingsscholen volgt en het verdiepende deel (2 jaar) bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder.

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op een opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machine kamerlokaal en je gaat lassen in het lasse/bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij Technische vakken moet je denken aan Voorstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

In de laatste 2 jaar van de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in:

  • Algemene Militaire Vaardigheden;
  • Werktuigkunde en Werkbouwkunde;
  • Elektrotechniek;
  • Meet- en regeltechniek en instrumentatie;
  • Elektronica, digital en datacommunicatie;
  • Energietechnologie.

Welke diploma’s behaal je?

Na het afronden van het basisdeel, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het 3e en 4e jaar van je opleiding. Wil je na de eerste 2 jaar ook een diploma halen op de samenwerkingsschool waar jij de eerste 2 jaar volgt en een vaarbevoegdheid krijgen voor kleinere zeeschepen? Dan raden wij je aan om na de eerste 2 jaar eerst 180 dagen stage te gaan varen en daarna pas in te stromen op de KMTO in Den Helder Hiermee behaal jij je MBO3 diploma. Na het 3e en 4e jaar bij de KMTO behaal jij je MBO4 diploma.

Hoe werkt de studiedeal?

Weet jij al zeker dat je bij de Marine wilt na de eerste 2 jaar van het civiele opleidingstraject? Dan kan de Marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Dit betekent dat je vanaf het begin van de eerste 2 jaar al betaald krijgt door de Marine om je zo te kunnen ondersteunen in de studiekosten. Je zal dan gedurende de gehele opleidingsduur van 4 jaar worden ondersteund in je studiekosten.

Wat kun je worden?

Met de opleiding Marine Technicus kan je uiteindelijk gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen van de Marine of op de Marine werf in Den Helder. Als je kiest om te gaan varen bij de Marine ben je samen met je teamgenoten verantwoordelijk voor alle (elektro)technische installaties aan boord van onze schepen. Als je eenmaal bevorderd bent tot korporaal ben je nog steeds techneut, maar ben je ook militair leidinggevende.

Welke opleidingseisen zijn er?

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van:

  • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • Een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Back To Top