Ga naar hoofdinhoud

Kies voor de MBO opleiding Marine Technicus!

Heb je interesse in een opleiding in de maritieme sector? En wil je na je studie voor de Koninklijke Marine gaan werken? Dan is het nieuwe opleidingstraject MBO Marine Technicus echt iets voor jou! Op deze pagina vind je meer informatie over de vier jaar durende opleiding. Ontdek meer en meld je direct aan voor één van de open dagen op de zeevaartscholen of maak persoonlijk met ons kennis.

Meld je nu nog aan voor studiejaar 2023/2024
Je kunt je voor komend studiejaar nog aanmelden voor de Marine Technicus opleiding! Meld je direct aan bij jouw favoriete zeevaartschool via één van onderstaande links én vraag de aanmeldformulieren voor de Koninklijke Marine aan via wervingscoordinator@maritimecapacityalliance.nl.

Voordelen opleiding

Unieke leerervaringen bij Defensie tijdens je opleiding

Een combinatie tussen een reguliere en een militaire opleiding

Een studiedeal om je tegemoet te komen in jouw studiekosten, mits je kiest voor een baan bij de Marine of de Marinewerf

Na je studie direct aan het werk bij de Koninklijke Marine zonder verdere opleidingen, direct aanmelden

De keuze om te gaan werken op de schepen van de Marine of op de Marinewerf (DMI) in Den Helder

Na de 2 jaar op school ga je 180 dagen Beroeps Praktijk Vorming (BPV) bij de Marine uitvoeren. Na BPV en keuzedelen goedkeuring ontvang je het diploma Schipper Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW) van de zeevaartschool waarna het vervolg van de Marine Technicus opleiding volledig bij de Marine plaatsvindt. Of maak de keuze om de BPV-periode uit te voeren op een koopvaardijschip dan wel op een Marineschip en vervolg de 4-jarige BOL-opleiding Maritime Officier Alle Schepen, uitstroom richting Technisch op de zeevaartschool en stap daarna over naar de Marine waarbij je dan nog een verkorte opleiding Marine Technicus gaat volgen.

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat uit een basis deel (2 jaar) die je bij een van de samenwerkingsscholen volgt en het verdiepende deel (2 jaar) bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding volg je onderwijs op een van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland en zijn er 4 keer per jaar ‘terugkomweken’ bij de Koninklijke Marine in Den Helder.

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken en besteed je circa 3 uur per week aan extra lesstof van de Marine. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op een opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamer-lokaal en je gaat lassen in het lassen-bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij Technische vakken moet je denken aan Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

De Marine Technicus opleiding legt de focus op de technische aspecten van de Marine, zoals het onderhoud en de reparatie van machines en systemen op schepen en onderzeeërs. Hoewel er enige kennis van de nautische kant vereist is, ligt de nadruk van de opleiding echt op de technische kant.

Tijdens de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in:

 • Algemene Militaire Vaardigheden;
 • Werktuigkunde en Werkbouwkunde;
 • Elektrotechniek;
 • Meet- en regeltechniek en instrumentatie;
 • Elektronica, digital en datacommunicatie;
 • Energietechnologie.

Welke diploma’s behaal je?

Na het afronden van het basisdeel op de zeevaartschool, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het 3e en 4e jaar van je opleiding. Wil je na de eerste 2 jaar een vaarbevoegdheid krijgen voor kleinere zeeschepen? Dan raden wij je aan om na de eerste 2 jaar eerst 180 dagen stage te gaan varen en daarna pas in te stromen op de KMTO in Den Helder. Na het 3e en 4e jaar bij de KMTO behaal jij je MBO 4 diploma.

Hoe werkt de studiedeal?

Weet jij al zeker dat je bij de Marine wilt na de eerste 2 jaar van het civiele opleidingstraject? Dan kan de Marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Dit betekent dat je vanaf het begin van de eerste 2 jaar al betaald krijgt door de Marine om je zo te kunnen ondersteunen in de studiekosten. Je zal dan gedurende de gehele opleidingsduur van 4 jaar worden ondersteund in je studiekosten.

Wat kun je worden?

Met de opleiding Marine Technicus kan je uiteindelijk gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen van de Marine of op de Marinewerf in Den Helder. Als je kiest om te gaan varen bij de Marine ben je samen met je teamgenoten verantwoordelijk voor alle (elektro)technische installaties aan boord van onze schepen. Als je eenmaal bevorderd bent tot korporaal ben je nog steeds techneut, maar ben je ook militair leidinggevende.

Welke opleidingseisen zijn er?

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Unieke combinatie tussen de opleiding Maritiem Officier en een militaire opleiding

Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding volg je onderwijs op een van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland en zijn er 4 keer per jaar ‘terugkomweken’ bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Zo maak je al in een vroeg stadium kennis met het werken bij de Marine, word je geholpen met de overstap van burger naar militair en leer je de fijne kneepjes van het vak kennen.

Je leert de basis, bestaande uit zowel technische als nautische en algemene vakken. Naast de reguliere vakken die je krijgt besteed je circa 3 uur per week aan extra lesstof van de Marine waarbij er verdieping en verbreding wordt aangeboden op technische vakken als radartechniek en elektrotechniek. Zo combineer je tijdens deze eerste twee jaar een reguliere opleiding met een militaire opleiding, waardoor je een brede basis legt voor je verdere carrière.

Mocht je na de eerste 2 jaar toch de keus willen maken om te gaan werken op een koopvaardijschip in plaats van bij de Koninklijke Marine dan is dat ook mogelijk, je Studiedeal vervalt dan wel.

Heb je de eerste twee jaar met succes afgerond? En wil je werken bij Defensie? Dan ga je verder met het militaire deel van de opleiding aan Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) in Den Helder. Met deze verdiepende slag in de technische vakken behaal je je MBO 4 diploma en word jij voorbereid om te gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen of op de Marinewerf in Den Helder.

 

 

Na twee jaar in de zeevaart opleiding en het aanvullende traject volgt je Beroeps Praktijk Vorming (BPV). Hierbij zijn diverse mogelijkheden;

 1. Je voert bij de Marine de BPV-periode uit en stapt in principe over naar de Marine. Je blijft dan ook nog ingeschreven op de zeevaartschool totdat je BPV boek en eindgesprek op de zeevaartschool zijn goedgekeurd. Je ontvangt dan van de zeevaartschool het diploma Schipper Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW). Hierna word je op de zeevaartschool uitgeschreven en ga je alleen bij de Marine verder met de opleiding tot Marine Technicus. Dit traject bij de Marine duurt nog twee jaar waarna je het MBO-4 diploma Marine Technicus behaalt.
 2. Je voert je BPV-periode uit op een koopvaardijschip of bij de Marine en maakt de 4-jarige BOL-opleiding Maritime Officier Alle Schepen, uitstroom richting Technisch, volledig af op de zeevaartschool en stapt dan wel of niet over naar de Marine. Bij de overstap naar de Marine moet je nog enkele modules volgen en behaald dan ook het MBO-4 diploma Marine Technicus.

Direct een salaris?

In het tweede deel van de opleiding, bij de Koninklijke Marine, krijg je een salaris uitbetaald. Weet jij nu al zeker dat je bij de Koninklijke Marine wilt werken? Dan kun je al voor je aan de opleiding begint een contract tekenen bij de Marine. Je krijgt dan al vanaf het begin van je opleiding een studiedeal om je zo te ondersteunen in je studiekosten. Uiteraard ben je dan wel verplicht om het tweede deel van de opleiding bij de Koninklijke Marine te volgen.

Praktische informatie en toelatingseisen

Opleidingsduur: 4 jaar
Naam: Marine Technicus
Niveau: mbo 4
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • Een vmbo-k, -gl of -tl diploma of
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3
 • Zwemdiploma A en B

De maritieme sector

De maritieme industrie is een brede industrie, die jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Na het afronden van je studie vind je gegarandeerd een baan binnen deze sector. Bijvoorbeeld in de zeevaart, binnenvaart, waterbouw, visserij of natuurlijk bij de Koninklijke Marine. Bekijk hieronder de video’s over het werk van een Marine Technicus bij de Koninklijke Marine:

Meld je aan voor de open dag!

Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan voor deze opleiding of geef je op voor één van de open dagen bij onze samenwerkingsscholen. We hopen je daar te zien!

Meer informatie?

Nieuwsgierig? Vraag via onderstaand formulier meer informatie aan!

Back To Top