Ga naar hoofdinhoud

Kies voor de MBO opleiding Marine Technicus!

Heb jij interesse in een opleiding in de maritieme sector? En wil je na je studie voor de Koninklijke Marine gaan werken? Dan is het nieuwe opleidingstraject MBO Marine Technicus iets voor jou! Deze nieuwe vier jaar durende opleiding combineert de opleiding Maritiem Officier aan de zeevaartschool (2 jaar) met een militaire theoretisch/ praktische opleiding bij de Koninklijke Marine (2 jaar)

Voordelen opleiding

Een unieke leerervaringen bij Defensie tijdens je opleiding

Een combinatie tussen een reguliere en een militaire opleiding

De mogelijkheid om een vaarbevoegdheidsbewijs te halen voor kleine zeevaartschepen na de eerste 2 jaar van je opleiding

Een studiedeal om je tegemoet te komen in jouw studiekosten

Na je studie direct aan het werk bij de Koninklijke Marine zonder verdere opleidingen

De keuze om te gaan werken op de schepen van de Marine of op de Marinewerf (DMI) in Den Helder

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat uit een basis deel (2 jaar) die je bij een van de samenwerkingsscholen volgt en het verdiepende deel (2 jaar) bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder.

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op een opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machine kamerlokaal en je gaat lassen in het lasse/bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij Technische vakken moet je denken aan Voorstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

In de laatste 2 jaar van de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in:

 • Algemene Militaire Vaardigheden;
 • Werktuigkunde en Werkbouwkunde;
 • Elektrotechniek;
 • Meet- en regeltechniek en instrumentatie;
 • Elektronica, digital en datacommunicatie;
 • Energietechnologie.

Welke diploma’s behaal je?

Na het afronden van het basisdeel op de zeevaartschool, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het 3e en 4e jaar van je opleiding. Wil je na de eerste 2 jaar een vaarbevoegdheid krijgen voor kleinere zeeschepen? Dan raden wij je aan om na de eerste 2 jaar eerst 180 dagen stage te gaan varen en daarna pas in te stromen op de KMTO in Den Helder. Na het 3e en 4e jaar bij de KMTO behaal jij je MBO 4 diploma.

Hoe werkt de studiedeal?

Weet jij al zeker dat je bij de Marine wilt na de eerste 2 jaar van het civiele opleidingstraject? Dan kan de Marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Dit betekent dat je vanaf het begin van de eerste 2 jaar al betaald krijgt door de Marine om je zo te kunnen ondersteunen in de studiekosten. Je zal dan gedurende de gehele opleidingsduur van 4 jaar worden ondersteund in je studiekosten.

Wat kun je worden?

Met de opleiding Marine Technicus kan je uiteindelijk gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen van de Marine of op de Marine werf in Den Helder. Als je kiest om te gaan varen bij de Marine ben je samen met je teamgenoten verantwoordelijk voor alle (elektro)technische installaties aan boord van onze schepen. Als je eenmaal bevorderd bent tot korporaal ben je nog steeds techneut, maar ben je ook militair leidinggevende.

Welke opleidingseisen zijn er?

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Unieke combinatie tussen de opleiding Maritiem Officier en een militaire opleiding

De eerste twee jaar begin je met een opleiding aan een van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland. Je leert dan de basis, bestaande uit zowel technische als nautische en algemene vakken. Mocht je na de eerste 2 jaar toch de keus willen maken om te gaan werken op een koopvaardijschip in plaats van bij de Koninklijke Marine dan is dat altijd mogelijk.

Heb je de eerste twee jaar met succes afgerond? En wil je later werken bij Defensie? Dan ga je verder met het militaire deel van de opleiding aan Koninklijke Marine Technische Opleiding (KMTO) in Den Helder. Met deze verdiepende slag in de technische vakken behaal je je MBO 4 diploma en word jij voorbereid om te gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen of op de Marinewerf in Den Helder.

Behaal zowel je MBO 4 diploma als een vaarbevoegdheidsbewijs voor kleine schepen!

Doordat deze nieuwe opleiding een civiele opleiding met een militaire opleiding combineert, is het mogelijk om zowel je MBO 4 diploma te behalen als een vaarbevoegdheidsbewijs voor kleine schepen. Hiermee houd je de optie open om later altijd nog een goede baan in de maritieme sector te kunnen vinden, mocht je willen stoppen bij de Marine. Voor het behalen van je vaarbevoegdheidsbewijs raden we je aan om na de eerste 2 jaar 180 dagen stage te lopen op een schip. Daarna kun je instromen op de KMTO.

Direct een salaris?

In het tweede deel van de opleiding, bij de Koninklijke Marine, krijg je een salaris uitbetaald. Weet jij nu al zeker dat je bij de Koninklijke Marine wilt werken? Dan kun je al voor je aan de opleiding begint een contract tekenen bij de Marine. Je krijgt dan al vanaf het begin van je opleiding een studiedeal om je zo te ondersteunen in je studiekosten. Uiteraard ben je dan wel verplicht om het tweede deel van de opleiding bij de Koninklijke Marine te volgen.

Praktische informatie en toelatingseisen

Opleidingsduur: 4 jaar (2 jaar koopvaardij & 2 jaar Marine)
Naam: Marine Technicus
Niveau: mbo 4
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3
 • Zwemdiploma A en B

De maritieme sector

De maritieme industrie is een brede industrie, die jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Na het afronden van je studie vind je gegarandeerd een baan binnen deze sector. Bijvoorbeeld in de zeevaart, binnenvaart, waterbouw, visserij of natuurlijk bij de Koninklijke Marine. Bekijk hieronder de video’s over het werk van een Marine Technicus bij de Koninklijke Marine:

Meld je aan voor de open dag!

Geïnteresseerd geraakt? Meld je dan nu aan voor deze opleiding of geef je op voor een van de open dagen bij onze samenwerkingsscholen voor meer informatie. We hopen je daar te zien!

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden? Vraag via onderstaand formulier meer informatie aan!

Back To Top